Komunikim

DILOFO | Aktivitetet kryesore | Kontinenti


ΕλληνικάEnglishShqip

Map Icon

  • ( 30) 2653025905 | 6970116441
  • mail-to-althaia facebook-icon
hotelit altea në zagorochoria

vendndodhja

Dilofo eshte nje fshat malor I qarkut te Janines I cili ben pjese ne grupin e fshatrave te Zagorise. Ky fshat eshte I ndertuar ne nje lartesi prej 1000 m ne shpatet e quajtura Tymfis. Ne baze te statistikave te vitit 2001 ky fshat I komunes se Zagorise numeronte nje popullsi prej 39 banoresh te cilet si aktivitetete kryesore kishin bujqesine dhe turizmin. Ndalimi I hyrjes se makinave ne kete zone piktoreske vetem 32 km larg Janines ka bere qe te ruhet I pademtuar karakteri tradicional I Zagorise.

Emri me I hershem I ketij fshati daton ne vitin 1920 “Sopetseli” qe ne gjuhen sllave apo ate vllahe do te thote “vend me shume burime ujore”.

Dilofo eshte nje nder fshatrat qe kane ruajtur me se miri vlerat, gje qe e ben kete fshat te jete nje shembull I mirefillte I arkitektures Zagoriane, ku te gjitha ndertesat jane bere me gure lokale.

Ato cfare ngjallin nje interest e vecante jane burimet e shumta ujore prej guri, rrugicat me kalldrem si dhe kishezat apo shtepite e ndertuara me gure.

Ky fshat piktoresk daton qe ne vitet 540 atehere kur sllavet pushtuan Epirin dhe banoret e Pitourniout u zhvendosen ne zonen ku sot ndodhet Dilofo. Mendohet qe rreth viteve 1853 te jene vendosur per te krijuar jeten e tyre edhe banoret e nje fshati aty prane te quajtur Zlarovo.

Dilofo është një fshat malor në prefekturën e Janinës dhe i takon grupit të zagoria fshatrave të Epirit Rrugicë në Dilofo. Fshati është ndërtuar në një lartësi prej 1000 metra në shpatet e Tymfi. Ajo i takon bashkisë së Qendror Zagori Dilofo është një nga më të mirë të ruajtura fshatrat e Zagori. Kjo është një karakteristikë e mostrës Ζαγορίτικης arkitekturës, si të gjitha ndërtesat janë të ndërtuara lokale propozoj

Si do të arrini në Dilofo:

Aeroporti

Aeroporti

Aeroporti më i afërt është i qytetit të Janinës. Nga aeroporti mund të merrni TAKSI, autobus deri në qendër të qytetit. Gjithashtu, pas komunikimit me ne mund t'ju marrim nga aeroporti!

Porti

Porti

Pasi të vizitoni Greqinë kontinentale me anije, porti më i afërt është në Igumenicë.

Autobus

Autobus

Nga qyteti i Janinës, ka linja të rregullta të KTEL-it të Janinës.

Makina

Makina

Nëpërmjet boshtit të Egnatisë ju mund të vini në Janinë dhe pastaj ndiqni drejtim Konicë - Zagorohoria. Pas fshatit Metamorfosi kthehuni djathtas drejt Zagorit Qendror dhe Dilofo. Nga Janina është një udhëtim i këndshëm 30-minuta!