Επικοινωνία

Δίλοφο | Κεντρικό Ζαγόρι | Ήπειρος


ΕλληνικάEnglishShqip

Map Icon

  • (+30) 2653025905 | 6970116441
  • mail-to-althaia facebook-icon
ξενοδοχειο αλθαια στα ζαγοροχωρια

περιοχή

Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Ανήκει στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου και ο πληθυσμός τους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 39 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Απέχει 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Η απαγόρευση διέλευσης αυτοκινήτων μέσα από τον οικισμό έχει βοηθήσει σημαντικά στην διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του Κεντρικού Ζαγορίου.

Το παλαιότερο όνομα του χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σωπετσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει “τόπος με πολλά νερά”.

Το Δίλοφο είναι από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο.

Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά.

Ο οικισμός χρονολογείται από το 540, όταν εισέβαλαν οι Σλάβοι στην Ήπειρο κι οι κάτοικοι του Πιτουρνίου μετοίκησαν στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό. Αργότερα, και οι κάτοικοι ενός άλλου κοντινού χωριού με το τότε όνομα Ζλάροβο μετακινήθηκαν στο Σοποτσέλι, ίσως το 1583.

Το Δίλοφο είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου Καλντερίμι στο Δίλοφο. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης. Ανήκει στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου Το Δίλοφο είναι από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο

Πώς θα φτάσετε στο Δίλοφο:

Αεροδρομιο

Αεροδρομιο

Το πλησιέστερο αεροδρόμιο, είναι της πόλης των Ιωαννίνων. Από το αεροδρόμιο μπορείτε να πάρετε TAXI, λεωφορείο μέχρι το κέντρο της πόλης. Επίσης, κατόπιν επικοινωνίας, μπορούμε να σας παραλάβουμε εμείς από το αεροδρόμιο!

Λιμανι

Λιμανι

Εφόσον επισκευθείτε την Ηπειρωτική Ελλάδα με πλοίο, το πλησιέστερο λιμάνι βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα.

Λεωφορειο

Λεωφορειο

Από την πόλη των Ιωαννίνων, υπάρχουν τακτικά δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Αυτοκινητο

Αυτοκινητο

Μέσω της Εγνατίας Οδού μπορείτε να έρθετε στα Ιωάννινα και στη συνέχεια ακολουθείτε κατεύθυνση για Κόνιτσα - Ζαγοροχώρια. Μετά το χωριό της Μεταμόρφωσης στρίβετε δεξιά προς Κεντρικό Ζαγόρι και Δίλοφο. Από τα Ιωάννινα είναι μια ευχάριστη διαδρομή 30 λεπτών!